Waar het in landen als Duitsland en België (door het ontbreken van een salderingsregeling) al meer vanzelfsprekend is om gebruik te maken van een thuisbatterij, is het in Nederland een sterk opkomend fenomeen.
Met de aanschaf van een slimme thuisbatterij:
Iedereen die met zijn thuisbatterij energie gunstig inkoopt en duurder verkoopt kan in principe de btw op de aanschaf van de thuisbatterij terugvragen bij de belastingdienst. Via De Centrale kun je testen of je recht hebt op btw-teruggave. Ook kun je ‘De Centrale’ opdracht geven om namens jou de btw terug te vragen.
Wanneer je kiest voor een thuisbatterij is het raadzaam om een dynamisch contract af te sluiten bij je energieleverancier. Een dynamisch contract is namelijk belangrijk voor de optimale werking van de thuisbatterij voor jouw eigen gebruik. Met de AI functie wordt het maximale effect bereikt tussen inkoop en verkoop van stroom. Bij een thuisbatterij is salderen niet meer belangrijk, de in- en verkoopsprijs van de stroom varieert constant en daar wordt door de AI functie op geanticipeerd. Ook de terugleververgoeding die in rekening wordt gebracht door vrijwel alle grote energieleveranciers is niet van toepassing bij een dynamisch contact. Omvormers uitschakelen is in het geheel niet nodig, de batterij zorgt er ook voor dat een hoge productie van zonnestroom wordt opgeslagen en later wordt gebruikt.
De EPEX (European Power Exchange) markt is een Europese energiebeurs waar elektriciteit dagelijks wordt verhandeld. Er zijn twee hoofdsegmenten: de Day-Ahead markt en Intraday (onbalans)markt. Op de Day-Ahead markt worden biedingen voor de volgende dag geplaatst, terwijl op de Intraday markt energie op dezelfde dag wordt verhandeld. Als eigenaar van een slimme thuisbatterij profiteer je daarvan doordat de batterij ontlaadt op momenten dat de stroomprijs hoog is. Wanneer de stroomprijs laag is zal de thuisbatterij zichzelf juist opladen.
De terugverdientijd van de thuisbatterij is sterk afhankelijk van de effectiviteit en efficiëntie waarvoor hij wordt gebruikt. Heb je een situatie dat je zonnepanelen hebt en dat je jouw eigen opgewekte en opgeslagen energie ook zelf kunt gebruiken op momenten dat de stroomprijs hoog is, dan verdien je je batterij sneller terug. Met een goede accu leef je van het laagste tarief van het dynamische contract. Wat zijn belangrijke factoren hierin; Een goed beeld hebben van de hoeveelheid energie die je verbruikt en waarvoor de energie wordt gebruikt (wel of geen elektrische auto, wel of geen warmtepomp, gebruik van verlichting en elektrische apparaten etc.) Een goed overzicht van de productie van de zonnepanelen Het stroom tarief Kortom; een terugverdientijd van 4 jaar is niet reëel. Afhankelijk van wat de energiemarkt gaat doen in de komende jaren kunnen we zeggen dat een terugverdientijd tussen 8 en 14 jaar reëel is.
Met een thuisbatterij is er een continuïteit in de stroomvoorziening. Men heeft geen last van stroomonderbrekingen die -zoals voorspeld wordt- de komende jaren steeds vaker gaan optreden. Vooral in “all-electric” woonhuizen is het een goede investering.
In Duitsland en België hebben veel woningen al langere tijd een thuisbatterij omdat daar nooit een salderingsregeling van toepassing is geweest. De investering is daar dan ook meer vanzelfsprekend. Collectieve thuisbatterijen zullen zeker ook hun intrede doen om de onbalans op het net (netcongestie) te verminderen. Daar zijn hoge kosten mee gemoeid en de deelnemende bewoners zullen deze kosten inclusief het onderhoud gezamenlijk moeten opbrengen. Een eigen thuisbatterij anticipeert stukken beter op de omstandigheden van je eigen verbruik/gebruik en zal je ook meer voordeel opleveren. Daar tegenover staat dat wel de investering gedaan moet worden en men de ruimte moet hebben om de batterij te plaatsen.