Vaak gestelde vragen

Vaak gestelde vragen

BTW teruggave op thuisbatterijen, hoe zit dat?

De btw op de aankoop en installatie van een thuisbatterij kan worden teruggevorderd, mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan:

  • Er dient een dynamisch energiecontract afgesloten te zijn
  • Het dynamische energiecontract staat op naam van de aanvrager
  • Er dient energie gunstig ingekocht en duurder verkocht te worden


Wij hebben goede ervaringen met 'de Centrale' als het gaat om het terugvragen van BTW. Doe de test op https://de-centrale.nl/installateur/gruun/ om te zien of je de BTW terug kunt krijgen.

Voldoe je aan de voorwaarden en wil je de BTW terugvragen, gebruik dan DEZE directe link.


Op mijn jaarafrekening staat een andere opbrengst dan ik op mijn app zie, hoe kan dat?

Op de app van je omvormer zie je wat de zonnepanelen aan kWh hebben opgewekt. Alles wat je opwekt en direct zelf verbruikt, komt niet langs de meter die de gegevens doorgeeft aan je energieleverancier. De energieleverancier ziet dus alleen de opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt hebt. De opbrengst die de energieleverancier ziet, is dus altijd lager dan je daadwerkelijke opbrengst. 

Mijn app maakt geen verbinding met de omvormer, wat te doen?

 

De omvormer uitzetten (bij GoodWe omvormers zit er een draaiknop aan de onderkant), dan de router uitzetten (stekker er uit) 10 sec. wachten, router weer aanzetten, 5 min. wachten en dan de omvormer pas weer aanzetten.


De oorzaak kan een storing zijn vanuit KPN of Ziggo of een andere onderbreking van je WIFI.


Heb je een nieuwe router, een nieuwe internetprovider of een nieuw wachtwoord ingesteld? Kijk dan even op onze service pagina. Onderaan staan handleidingen van verschillende omvormers waarmee je de omvormer opnieuw kunt koppelen met het internet.


Wat zijn de levertijden van zonnepanelen?

De tijd tussen akkoord op een offerte en plaatsing van de zonnepanelen is momenteel +/- 3 maanden.

Hoe weersafhankelijk is het plaatsen van zonnepanelen?

Wij plaatsen in principe het hele jaar door. In de winter komt het vaker voor dat er plaatsingen uitgesteld moeten worden vanwege weersomstandigheden. Als het sneeuwt bijvoorbeeld, gaan we niet het dak op. Ook bij hevige wind/ storm/ onweer niet. De plaatsing wordt dan uitgesteld naar een later moment. We doen ons uiterste best om de klant zo snel als mogelijk te helpen.

Waarom kiest men voor micro omvormers en wat doen optimizers?

Een micro omvormer is een kleine omvormer die achter het zonnepaneel (per 1 of 2 panelen) gemonteerd wordt. De micro omvormers zijn een vervanging van de centrale omvormer. De micro omvormers zorgen ervoor dat de panelen afzonderlijk van elkaar werken en niet als één geheel. In een situatie waar schaduw op (een groot deel van) de zonnepanelen valt, kunnen de micro omvormers helpen ervoor te zorgen dat het deel wat in de schaduw ligt, niet de volledige opbrengst naar beneden haalt. Wanneer je kiest voor micro omvormers, moeten alle panelen voorzien worden van een micro omvormer.


Een optimizer doet min of meer hetzelfde als een micro omvormer. Het is in verhouding een stuk goedkoper omdat je alleen de panelen waar schaduw op valt voorziet van een optimizer en niet de volledige hoeveelheid panelen. De optimizer is geen omvormer en wordt dus altijd in combinatie met een omvormer gebruikt.


Het is per situatie verschillend welke oplossing het best is, maar heb je een dak wat vol op het zuiden ligt zónder schaduwval, dan heb je geen van bovenstaande oplossingen nodig en volstaat een string omvormer.

Wat doen vogelwerende borstels?

Vogelwerende borstels zijn gemaakt om vogels te weren, zoals de naam al doet vermoeden. Deze worden onder de buitenste rand van de zonnepanelen geplaatst zodat vogels niet onder de zonnepanelen kunnen gaan nestelen.

Het is een enkele keer voorgekomen dat een slimme vogel toch onder de zonnepanelen kon komen, maar over het algemeen werken de borstels goed. Wij kunnen deze borstels plaatsen als we zonnepanelen komen leggen, dan wordt het in het werk meegenomen en betaalt de klant alleen de materiaalkosten van de borstels. Ook kunnen we de vogelborstels onder bestaande zonnepanelen plaatsen, echter brengen we dan wel naast de materiaalkosten ook de arbeidskosten in rekening.

De vogelwerende borstels mogen (wanneer de zonnepanelen er al liggen) alleen geplaatst worden buiten het broedseizoen (niet tussen 15 maart en 15 juli dus).

Vaak gestelde vragen over verwarmen en koelen met een Daikin airco (lucht/lucht warmtepomp)

De airco's die wij verkopen en installeren beschikken over WI-FI en kun je via een app op je telefoon bedienen. Ook zit er een afstandbediening bij.

De airco's beschikken over een aanwezigheidssensor waarmee de airco zijn luchtstroom aanpast, zodat je niet op de tocht zit.

De airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit kan zowel aan de muur als op de grond geplaatst worden.

De airco blijft verwarmen tot een buitentemperatuur van -20 graden Celsius.

Kan ik geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen of de zonnepanelen huren?

Bij GRUUN BV kunt u geen zonnepanelen huren. Wij verkopen ze alleen. U kunt het warmtefonds benaderen voor de energiebespaar-lening.

Installaties met een vermogen van boven de 10.000Wp: aanmelden bij belastingdienst ?

De Belastingdienst zet het volgende op hun site:

" Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen op of bij uw woning. En omdat u geen btw betaalt, hoeft u die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer.
Toch zien wij u als btw-ondernemer. Dat komt doordat u met uw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. Maar u hoeft zich niet bij ons aan te melden als btw-ondernemer als uw jaaromzet onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.
Komt uw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de € 1.800? Dan moet u zich bij ons aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen."


Voor de meest actuele informatie, kijk even op de website van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/wetsvoorstel-zonnepanelen-nultarief-2023


Voor het terugvragen van de BTW adviseren we klanten altijd dit te laten doen door de Centrale BTW Teruggave. Veel van onze klanten hebben goede ervaring met hen, https://btw-zonnepanelen.nl/

Zijn vervanging van de meterkast en plaatsen van vogelwerende borstels vrijgesteld van BTW?

Nee, het vervangen van de meterkast en plaatsen van de borstels is niet BTW vrij. Wel kun je de BTW terugvragen bij de belastingdienst wanneer vervanging van de meterkast of plaatsen van vogelwerende borstels noodzakelijk is voor een veilige werking van het zonnestroomsysteem. Wanneer er één extra groep geplaatst moet worden, dan is dat wel BTW vrij. Voor meer info zie deze website: https://btw-zonnepanelen.nl/#:~:text=Indien%20de%20meterkast%20vervangen%20dient,meterkast%20alsnog%20terug%20gekregen%20worden.

Share by: